sunnuntai 26. tammikuuta 2014

LYRICA AHDISTAA SUOMEN KANSAA

MOT-ohjelma Onnettomuuspilleri (Yle 1 20.1.2014) herätti jälleen kerran suomalaiset: Lääkeyrityksen unelma! Ihmelääkkeen vaietut vaikutukset!


Ohelman mukaan lääkejätti Pfizer kouluttaa hyväuskoisia suomalaisia lääkäreitä diagnosoimaan yleistynyt ahdistuneisuushäiriö ihmisillä, jotka joskus huolestuvat tai harmistuvat arjen askareissa ja kirjoittamaan heille vaarallista koukuttavaa lääkettä, joka pahimmassa tapauksessa voi tappaa. Asian esille ottaminen on tärkeää, mutta lähestymistapa oli syyllistävä ja yksipuolisen provokatiivinen. Kuulijaa yritettiin vakuuttaa, että Lyrica aiheutti potilaan kuoleman, vaikka kahden muun samanaikaisesti käytetyn lääkkeen nimiä ei mainittu eikä kuolemaan johtaneita olosuhteita kuvattu. Ohjelman tekijä otti melkoisen lääketieteellisen vastuun, josta jälkipyykki jää lääkettä käyttävien potilaiden, apteekkareiden ja lääkäreiden hoidettavaksi.

Mihin toimittaja ohjelmallaan pyrki: vähenisivätkö kuolemat, jos Lyrica vedettäisiin vaarallisuutensa vuoksi pois markkinoilta, pitäisikö lääkemarkkinointi lääkäreille kieltää, jotta lääke ei myisi niin paljon? Vai pitäisikö ahdistuksen hoidossa palata vanhoihin bentsodiatsepiineihin, jotka "tunnetusti" ovat turvallisia, eivät aiheuta riippuvuutta eivätkä vaaraa tai kuolemantapauksia yhteiskäytössä alkoholin tai huumeiden kanssa?

Lyrican haittavaikutukset tunnetaan hyvin eikä niistä voi vaieta, koska ne lukevat myös lääkkeen tuoteselosteessa. Lyrican teho ja turvallisuus on hyvin dokumentoitu tutkimuksissa, joihin on osallistunut tuhansia potilaita, joilla on diagnosoitu käyttöaiheen mukainen sairaus ja joilla on poissuljettu muut sairaudet, kuten esim. itsemurha-alttius, alkoholi- ja huumeriippuvuus ja tiettyjen muiden lääkkeiden samanaikainen käyttö. Ongelma syntyy, kun lääke tulee markkinoille ja sitä on mahdollista määrätä potilaille, joilla mainittuja muita ominaisuuksia ei ole poissuljettu. Uuden lääkkeen ja muiden sairauksien ja lääkkeiden mahdollisista yhteisvaikutuksista voi seurata haittavaikutuksia, joita ei kliinisissä lääketutkimuksissa ole tullut esiin. Uusia lääkkeitä on jo eettisestikin vaikea testata esimerkiksi huumausaineiden väärinkäyttäjillä. Siksi lääkärin tulee Lyricaa määrätessään huolellisesti poissulkea ne riskitekijät, jotka yhdessä Lyrican kanssa voivat vaarantaa potilaan hyvinvoinnin tai jopa hengen. Tässä punnitaan lääkärin kliiniset taidot, potilastuntemus ja intuitio.


Lyrica on erinomainen lääke osaavan lääkärin ja vastuullisen potilaan käsissä. Ohjelman tuottama potilaspalaute on kuitenkin huolestuttavaa luettavaa. On ilmeistä, että joissakin tapauksissa Lyricaa kirjoitetaan suurilla aloitusannoksilla, lääkeannosta ei huolellisesti säädetä tasolle, jossa potilas saa optimaalisen hyödyn ilman haittavaikutuksia ja Lyrican käyttöä jatketaan, vaikka haittavaikutukset jatkuvat. Tässä lääkärin on KUUNNELTAVA potilasta.


Lyrica ei suinkaan sovi kaikille. Lyricaa voi käyttää vain mikäli aloitusvaiheen lievät haittavaikutukset häviävät parissa viikossa. Lääkärin ei kannata kirjoittaa Lyricaa, ellei hän voi tiiviisti seurata lääkkeen tehoa ja turvallisuutta sisäänajovaiheessa ja myöhemmin kontrolloida hoidon onnistumista. Kun pienin mahdollinen tehokas annos löytyy ilman haittavaikutuksia, lääkkeen pitkäaikaisempikin käyttö on turvallista, lääke säilyttää tehonsa ja riippuvuuden kehittyminen harvinaista. Mikäli haittavaikutukset jatkuvat, lääke on lopetettava. Lyrican käyttö edellyttää hyvää, pitkäjänteistä ja luottamuksellista suhdetta potilaan ja lääkärin välillä.


SIDONNAISUUDET: Kirjoittaja on osallistunut kansainväliseen kliiniseen lääketutkimukseen, jossa tutkittiin Lyrican tehoa ja turvallisuutta levottomat jalat -oireyhtymän hoidossa (Katso julkaisu). Kirjoittajalla on pitkäaikainen kokemus Lyrican käytöstä yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön liittyvän unettomuuden hoidossa. Kirjoittaja on luennoinut Pfizerin järjestämissä koulutustilaisuuksissa.

6 kommenttia:

  1. Kiitos kirjoituksesta, mielenkiintoista kuulla näkemyksesi!
    Itselläni on aika ristiriitaiset kokemukset Lyricasta. Se oli viidestä kokeilemastani hermolääkkeestä ainoa, jolla oli edes hiukan tehoa. Ensimmäisenä haittavaikutuksena oli huimaus ja sumuisuus, joten annosnostot oli tehtävä hitaasti ja kesti jonkin aikaa, että maksimiannos saavutettiin. Kun annos oli isompi, paino nousi nopeasti, muutamassa kuukaudessa yli 30kg. Se oli syy miksi lääke lopulta myös lopetettiin. Nyt dokumentin myötä aloin kuitenkin muistella, että itseasiassa Lyrican syöminen isommalla annoksella korreloi ajallisesti varsin tarkasti pahimman masennus- ja ahdistusjakson kanssa. Toki masennusta ja ahdistusta oli myös aiemmin, se oli toinen syy hermokivun lisäksi Lyrican aloittamiseenkin, mutta sen reilun vuoden ajan, jota sitä käytin isolla annoksella, tuskaisuus oli aivan eri luokkaa. Hakeuduin itsetuhoisuuden takia muutaman kerran osastohoitoon mutta lääkkeillä tai terapialla ei ollut vaikutusta. Elämäntilanne CFS-relapseineen ei toki ollut helppo ja kun dysautonomia on tarpeeksi pahaa, toki olo on aivan hirveä mutta yhtä hurjaa tuskaisuutta ei ole ennen tai jälkeen tuon esiintynyt, vaikka fyysinen kunto on välillä huonompikin ja hyvinkin suuria vastoinkäymisiä on tullut eteen. Olenkin miettinyt, että voisiko Lyrica vaikuttaa tällä tavoin ihmisillä, joilla on aivotoiminnassaan jotain poikkeavaa esimerkiksi hapetuksessa tms. Glutamaattihan on yhdistetty CFS:ään mutta GABA:n pitäisi minun logiikalla parantaa eikä pahentaa siihen liittyviä ongelmia.
    Aikanaan, kun Lyrica 2008 minulla ensimmäisen kerran aloitettiin (ja ensin käytin sitä hyvin pienellä annoksella vuoden ennen annosnostoja), minulle kerrottiin sen olevan kuin gabapentiiniä mutta tehokkaampaa ja vähemmän sivuvaikutuksia aiheuttavaa. Reumasairaalassa ja muualla kymmeniä potilaskokemuksia kuullessani tuli kuitenkin nopeasti se vaikutelma, että Lyrica sopi harvoille ja samoin apua tuli harvoille, mikä on toki ristiriidassa tutkimusten kanssa. Kyse ehkä juuri siitä, että monisairaat sietävät lääkkeitä huonommin ja lääkkeillä tulee yhteisvaikutuksia.
    -Tuulikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuulikki. Suurkiitos hienosta kommentista. Annoit jälleen kerran hienon vinkin siitä, mitä saattaa tapahtua, jos CFS-potilas käyttää Lyricaa isolla annoksella. Lyrica vähentää ahdistusta jarruttamalla sympaattista järjestelmää, mutta kun CFS-potilaalla sympaattinen järjestelmä pohjimmiltaan toimii niin vajavaisesti, että juuri ja juuri pysyy hengissä, sympaattisen järjestelmän alas painaminen lääkkeellä johtaa elimistön todelliseen paniikkiin, ahdistuksen syvenemiseen ja pakottaa toimimaan, esim. itsetuhoisella tavalla. Toisin sanoen, onneksi hengissäpysymisen turvana on niin vahvat mekanismit, ettei niitä voida parhaimmillakaan lääkkeillä dempata.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos siitä.
    Katsoin myös sen ohjelman ja olen syönyt Lyricaa jokusen vuoden, viime keväällä-kesällä se "ajettiin alas" yhdessä lääkärin kanssa.
    Silloin joskus se oli oikea "luojan lahja" hermokipuihini, vihdoinkin joku mikä auttoi. Pikkuhiljaa sivuvaikutukset alkoivat harmittaa minua, mm. se painon nousu ja kiertohuimaus. Lopetin sen + seuraavaksi Cymbaltan (lääkärin suostumuksella ja valvonnassa) ja olin hetken ilman lääkitystä. Kokeiltiin Triptyliä, koska jalkojen ja käsien kivut estivät nukkumisen sekä työnteon. Nyt syön sitä, ei auta kipuihin yhtä hyvin kuin Lyrica mutta muuten on ihan jees.

    Ikävä kyllä tunnen myös erään nuoren miehen joka käyttää Lyricaa saadakseen päänsä sekaisin, mutta hän käyttää myös muita lääkkeitä väärin. Lyricasta on myös tehty laulu jota nuoriso kuuntelee, biisin nimi on Lyricoita lekurille ja esittäjänä on joko PuukkoAllu tai PuukkoB...

    VastaaPoista
  3. Hei! Minun ongelmani kaikkialla esiintyvien kipujen lisäksi on unettomuus. Triptyl auttaa unettomuuteen, mutta aiheuttaa päänsärkyä ja aamutokkuraisuutta. Keikkalääkäri TK:ssa katsoi netistä mitä fibroon käytetään ja kysyi: Kumpaa sä haluat? Mistä minä voisin tietää? Hän ei yhtään kertonut lääkkeistä enempää, vaan odotti vastaustani. Sanoin, että vaikka sitten Lyricaa. Lyrica 75 olen siis syönyt silloin tällöin muutaman viikon kuureina, sitten taas lopetan kun pelkään noita haittoja ja kallistakin se on. Mutta se tästä hyvästä lääkäri-potilas suhteesta!!!

    VastaaPoista
  4. Lyricaa jouduin syömään 2010, kun Cymbaldasta tuli kovaa huimausta ja näköhäiriöitä. Sitä samaa tuli Lyricastakin, kuten aiemmin Triptylistä. Lyricasta paino nousi lyhyen ajan sisällä 13 kg ja tuli turvotusta. Kerroin reseptin kirjoittaneelle TK-lääkärille etten syö Lyricaa, hän totesi yhteistyön loppuvan, ellen suostu hänen määräämiään lääkkeitä syömään.
    Olin niin toisten autettavissa ja kovissa kivuissa, täysin uupunut, en jaksanut taistella tutkainta vastaan. Onnekseni pääsin reumakeskukseen ja sain ajettua lääkkeet alas. Söin Prednisolonia, siitä oli suuri apu. En tuomitse Lyricaa, toisille se sopii, ei itselleni. Mustaa valkoisella on, jotta huono lääkevaste, jotain sellaista sanamuotoa käytettiin, lääkkeet sopii vaihtelevasti, yleiskielellä kerrottuna. Pieniannoksinen naltreksoni sopii ja beetasalpaaja sydänoireisiin.

    VastaaPoista
  5. https://cenforce-france.fr/ cenforce france
    https://fildena-france.fr/ fildena france
    https://www.cenforce-france.fr/fildena-100.html fildena 100
    http://fildenaenfrance.com/acheter-fildena-50-mg-avis/ fildena 50

    VastaaPoista